Säästä hyvän päivän varalle

Kolme-neljä euroa päivässä. Satanen kuussa...Ja myöhemmin voit hemmotella itseäsi tai hankkia jotain tarpeellista. Sitä tarkoittaa säästäminen hyvän päivän varalle, kirjoittaa pankinjohtaja Reijo Piippanen Keski-Suomen osuuspankista.

Säästämistä hyvän päivän varalle

Jokaisen meistä pitäisi säästää, jos vain suinkin pystyy. Usein puhutaan, että säästää tulisi pahan päivän varalle. Hyvä niin, mutta kannattaisiko säästää myös hyvän päivän varalle? Haaveiden ja unelmien toteuttaminen tekee nimittäin sinällään tylsästä ja ehkä ikävästäkin puuhasta paljon mielekkäämpää.

Motivaatio säästämiseen on tärkein juttu. Vai kuinka moni meistä voi sanoa, että vaikkapa satasen sivuun laittaminen joka kuukausi on mukavampaa kuin ostaa uusia vaatteita tai lähteä ravintolailtaa viettämään? Ei säästämisellä pidä elämästään tylsää tehdä, vaan siirtää pieni osa tämän päivän kulutuksesta tulevaisuuteen. Olisiko säästämällä mahdollista vaihtaa Tallinnan matka vähän kauempana olevaan kohteeseen tai tuntuisiko mukavalta hankkia seuraava auto hieman uudempana tai paremmin varusteltuna?

Eläkesäästämisen motiivi voi olla vaikeampi löytää. Alle kolmekymppisenä eläkepäivät siintävät vuosikymmenien päässä. Viidenkympin ohittamisen jälkeen asia alkaa ehkä kiinnostaa, mutta silloin säästösumman pitääkin olla jo aika suuri, jotta eläkettä ehtii kerryttämään kunnolla. Nuorena aloittavalla on sekin etu, että säästösuunnitelman voi tehdä hyvin tuottohakuisesti. Osakekurssien nousut ja laskut tasoittuvat vuosien varrella ja tämän riskinoton palkkana tulee olemaan hyvä tuotto. Jos ennakoimme säästämisen tuotoksi vaikkapa maltillisen 6%, niin satasen kuukausisäästöllä ehtii keräämään itselleen reippaasti yli 100 000 euron "eläkerahaston". Siis jos aloittaa kolmekymppisenä.
Tähän voi sanoa, että eihän tuossa mitään järkeä ole, koska voi kuolla ennen sitä. Niin voikin, mutta entä jos käy niin huono tuuri, että sattuu elämään?

Lapsia säästäminen alkaa kiinnostaa viimeistään silloin kun täysi-ikäisyys häämöttäa. Suuria kulueriä ajoittuu lyhyelle aikavälille kun nuori aloittaa opinnot, ajaa ajokortin, muuttaa omaan asuntoon, hankkii huonekaluja ja kodinkoneita jne. Ilman etukäteen säästämistä voi velkakierteen riski (joko lapsen tai vanhempien) olla melkoinen .

Suurin selitys sille, ettei tule säästettyä säännöllisesti on se, että siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Monelle tämä on totta, mutta kannattaa kuitenkin miettiä omia kulutustottumuksiaan. Onko jokin pinttynyt tapa, josta voisi sittenkin luopua? Satasen kuukausisäästäminen tarkoittaa sitä, että saisi nipistettyä jostakin 3-4 euroa päivässä.

Paras hetki säästämisen aloittamiseen oli eilen, toiseksi paras on tänään.

Reijo Piippanen


Blogin kirjoittaja on Op Keski-Suomen 
varallisuudenhoidosta vastaava pankinjohtaja

[sivun alkuun]